Maier3D reuneix més de 30 protèsics dentals al workshop 'Avantatges de la impressió 3D aplicada a l'odontologia'.

El 2018, els laboratoris protèsics que disposin d’una impressora 3D, tindran un gran avantatge competitiu respecte als seus rivals. La fabricació additiva s’està fent un lloc en el sector de l’odontologia. Cada vegada són més els laboratoris que opten per introduir impressores 3D en els seus processos de fabricació.

Un workshop pensat per als laboratoris protèsics

Per això, Maier3D va celebrar la setmana passada un workshop a la seva seu a Sant Martí de Centelles (Barcelona) destinat al sector odontològic català. En la jornada es van reunir més de 30 professionals del sector per conèixer les aplicacions i avantatges d’aquesta tecnologia aplicada a l’odontologia.

En paraules de Roger Sabaté, project manager d’impressió 3D a Maier3D i ponent en el workshop, “el principal avantatge de la fabricació additiva és la possibilitat de realitzar des de models fins a peces biocompatibles amb una única màquina”.

Avantatges de la impressió 3D respecte els sistemes CNC

Actualment els laboratoris protèsic-dentals ja treballen amb dissenys realitzats per ordinador. La introducció dels escàners intraorals ja és una realitat en moltes clíniques dentals. Tot això obre un món de possibilitats que abans no existia.

Les clíniques dentals i dentistes poden realitzar escàners intraorals als pacients i enviar la informació digitalitzada als laboratoris protèsics.

Els arxius digitals fins ara es treballaven amb màquines CNC i fresadores. Això comporta problemes com la generació de residus o la impossibilitat de realitzar geometries impossibles. A més, requereix de personal qualificat per la complexitat d’ús d’aquesta maquinària. El procés, a més, comporta moltes operacions manuals durant el procés. Cada procés manual és una oportunitat per generar errors que acabin en una peça equivocada.

La introducció de les impressores 3D dona resposta a tots aquests inconvenients:

  • Versatilitat d’ús: una mateixa màquina pot fabricar models, ponts, arcs, corones, esquelètics, fèrules de descàrrega i provisionals entre d’altres.
  • Facilitat d’ús: l’ús de les impressores 3D és senzill. Amb un curs d’un matí es pot preparar a un operari per a treballar amb aquesta maquinària.
  • Geometries il·limitades: gràcies a l’addició de materials per capes, és possible realitzar geometries que amb una altra tecnologia serien impossibles d’obtenir.
  • Reducció de costos i temps: la reducció dels residus generats i la facilitat d’operació redueixen dràsticament el temps necessari per a la fabricació i, en conseqüència, els seus costos.
  • Augment de la productivitat sense costos laborals afegits: amb els mateixos treballadors, un laboratori protèsic equipat amb impressores 3D és capaç d’augmentar la seva productivitat.

Form2: la impressora 3D ideal per als laboratoris protèsics

A la jornada, es van presentar les solucions d’impressió 3D que distribueix Maier3D.

Les impressores Projet 2500 Dental i Projet 3600 Dental de l’americana 3D Systems són solucions professionals per a laboratoris que tinguin una demanda de producció mitjana-alta. Al workshop es van desgranar les seves característiques i avantatges.

Però la màquina que va despertar més interès entre els assistents va ser la impressora 3D Form2 del fabricant Formlabs. Aquesta és una màquina versàtil, fiable i assequible que treballa amb resines i que, per tant, és ideal per a la seva implantació en laboratoris protèsics. A més, la possibilitat de treballar amb els materials biocompatibles existents actualment i els que es desenvoluparan el 2018 situa aquesta màquina com una de les més interessants per introduir la impressió 3D al laboratori.

A més el seu preu assequible i la seva capacitat de producció, situen aquesta impressora com una de les més adequades en el sector odontològic.

La veu de l’experiència

El workshop ‘Avantatges de la impressió 3D aplicada a l’odontologia’, va ser presentat per un convidat d’excepció: el Doctor Francesc Casas Botellé. Fill i pare de dentistes, el Doctor Casas és llicenciat en Medicina i Cirurgia, i Metge Estomatòleg. Autor de 32 publicacions, ha estat editor de la revista espanyola de la Societat Espanyola d’Ortodòncia, vicepresident del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya i vicepresident de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, entre molts altres càrrecs. Però tal com diu ell és, per sobre de tot, “un enamorat de la professió”.

El Doctor Casas va fer un entretingut repàs a l’evolució de les tecnologies que han permès fabricar pròtesis al llarg del temps. Ha destacat el pas endavant que suposa la introducció de la impressió 3D, que permet reduir els passos per a la fabricació de les peces. En paraules del doctor, “com menys passos s’hagin de fer per elaborar la pròtesi, menys factors d’error introduirem en el procés”. Com a conclusió, el Doctor Casas ha afegit que “això és quelcom que està aquí per quedar-se; ens facilitarà la feina i ens permetrà treballar millor “.

28 anys d’experiència

La jornada va començar amb la presentació de Maier3D per part de Xavier Maier, director general de Maieroffice. Maier va destacar la trajectòria de l’empresa Maieroffice, dedicada a la distribució d’impressores multifunció i mobiliari per a oficines. Xavier Maier va explicar el moment i el perquè de la decisió d’apostar per la impressió 3D reinventant una empresa amb 28 anys de trajectòria.

Maier va destacar també les possibilitats de la impressió 3D i va posar el focus en la que considera que és una de les principals aportacions d’aquesta tecnologia en diferents sectors: la reducció de treball i costos.